Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Térítéses szolgáltatások
Kapcsolat
FőoldalÁltalános Immunrendszer támogatás a téli időszakban

Immunrendszer támogatás a téli időszakban

2022. 12. 21.

Hogyan őrizzük meg az egészségünket a hideg időszakban?

Immunrendszer támogatás a téli időszakban

A tél beköszöntével egyre gyakrabban találkozhatunk a megfázás különféle formáival. A réteges öltözködés mellett életmódbeli szokásainkkal is védekezhetünk a vírusok és baktériumok ellen. Ugyanis, ha a szervezetünk védekező rendszere, az immunrendszerünk megfelelően működik, elkerülhetjük ezeket a megbetegedéseket, illetve ha el is kapjuk, hamarabb meggyógyulhatunk. Összegyűjtöttünk 5 praktikát, melyek alkalmazásával tehetünk az immunrendszerünk egészségéért.

 

1. tipp: Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

 

Elsősorban ezt egy kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással tudjuk megtenni. Fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű mikor- és makrotápanyaggal lássuk el a szervezetünket. Kiemelt jelentősége van ebben a zöldségeknek és gyümölcsöknek, ugyanis a különféle színű zöldségek és gyümölcsök különféle vitaminok, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaznak. Ne feledkezzünk meg róluk tehát a téli időszakban sem. Az idényjellegű friss zöldség- és gyümölcskínálat mellett választhatunk savanyított vagy gyorsfagyasztott termékeket is. Törekedünk arra, hogy naponta legalább 0,5 kg-t elfogyasszunk belőlük, tehát minden étkezésünkbe illesszük be valamilyen formában.

 

2. tipp: Támogassuk a bélflóránkat! 

 

A bélflóra nem más, mint a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumok összessége. Fontos szerepük van az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában és a bélfal áteresztő képességére is hatással vannak. A bélrendszerünkre a legnagyobb immunszervünkként is tekintünk. Az előző pontban említett zöldség-és gyümölcsbevitel szintén kiemelten fontos a mikrobiom táplálása és egészséges szempontjából. Emellett fontos tápanyagaik az élelmi rostok, így a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett részesítsük előnyben a kiváló rostforrásként funkcionáló teljes kiőrlésű gabonaféléket. Kerüljük ugyanakkor a túlzott finomított cukor- és telített zsírbevitelt, valamint a tartósítószerekben bővelkedő készételeket, gyorséttermi ételeket.

 

3. tipp: Tartsuk rendben a folyadék háztartásunkat!

 

A hideg időben hajlamosak vagyunk elfelejteni inni, nem jelentkezik olyan erősen a szomjúságérzet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szervezet valóban nem igényli a folyadékot. Nők esetén átlagosan 2 literre, férfiak esetén 2,5 literre tehető a napi folyadékszükséglet. Legjobb választás ilyenkor is a víz, de kitűnő kiegészítő lehet néhány csésze forró tea is. A cukrozott üdítőket kerüljük, vagy csak alkalomszerűen válasszuk.

 

4. tipp: Aludjunk eleget!

 

Az immunrendszer akkor tud jól működni, ha összességében a szervezet nem szenved hiányt semmiben. Ez vonatkoztatható az alvásra is, ugyanis egy kimerült szervezet sokkal inkább hajlamos a fertőzések begyűjtésére. Alvásmegvonás hatására ugyanis csökken bizonyos immunsejtek és fehérjék mennyisége, melyek a gyulladások csökkentésében, kórokozók leküzdésében vesznek részt. Egy felnőtt átlagos napi alvásigénye 7-9 óra, törekedjünk ennek megvalósítására, a szervezetünk meg fogja hálálni.

 

5. tipp: Vezessük le a stresszt!

 

A stressz kivédhetetlen mindannyiunk életében. Hatása viszont nagyon hasonló, mint az alváshiányé. Éppen ezért fontos, hogy foglalkozzunk a megfelelő stresszkezelési technika megtalálásával. Ki ki miben találja meg, van akinek a sport, relaxáció, olvasás, zene, főzés segít a stressz csökkentésében, szükség esetén pedig kérjük szakember segítségét.

 

További híreink

TÁJÉKOZTATÁS
2024. 05. 16.
TÁJÉKOZTATÁS
Bővebben »
Gyermek szakrendelésekkel bővült a Szent Margit Rendelőintézet tevékenysége
2024. 01. 11.
Gyermek szakrendelésekkel bővült a Szent Margit Rendelőintézet tevékenysége
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2024 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover
Akadálymentes
Szöveg növelése
Szöveg csökkentése
Szürkeárnyalatos
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Linkek aláhúzása
Olvashatóbb betűtípus
Visszaállítás