Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Térítéses szolgáltatások
Kapcsolat
FőoldalÁltalános A laboratórium gördülékenysége érdekében előjegyzés szükséges a vizsgálatokhoz

A laboratórium gördülékenysége érdekében előjegyzés szükséges a vizsgálatokhoz

2019. 03. 13.

A Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti és Csobánka téri laboratóriumában a várakozási idő lényegesen csökkent azon páciensek esetében, akik időpontot kértek az családorvos vagy szakorvos által előírt vizsgálatokra. Az elmúlt hetek tapasztalata azonban azt mutatta, hogy az előjegyzett páciensek aránya az időpont nélkül érkezőkhöz képest minimálisan emelkedett. Ezért született az a döntés, hogy a Rendelőintézet teljesen szabályozottá teszi a laboratóriumi vizsgálatokat. A témával kapcsolatban Dr. Budai Andrással, a Szent Margit Rendelőintézet igazgatóját kérdeztük.

A laboratórium gördülékenysége érdekében előjegyzés szükséges a vizsgálatokhoz

A páciens előjegyzési rendszerben február 1-jétől 5 percenként tudnak időpontot biztosítani a betegeik részére. Milyen tapasztalatai vannak az elmúlt bő egy hónap alapján?

Azért alakítottuk át a laboratóriumi vizsgálatok előjegyzési menetrendjét, hogy naponta minél több páciens részére tudjunk időpontot biztosítani. Azt vártuk, hogy az időpont nélkül és időponttal érkező betegek aránya az utóbbi javára billen néhány nap alapján, azonban a napi statisztikákat elemezve azt mutatták, hogy az előjegyzett páciensek száma csekély mértékben emelkedett. A reggeli órákban továbbra is rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy egyszerre akár 30-40 páciens várakozik vérvételre. Kollégáimmal több alkalommal is kora reggeltől a váróban ülve figyeltük, mi történik a gyakorlatban. Azt láttuk, hogy azok a páciensek, akik időpontra érkeztek, az előjegyzett időpont előtt 5-7 perccel az automatából behívószámot kértek, a rendszer regisztrálta jelenlétüket és gyakorlatilag percre pontosan hívták őket a betegfelvételi pulthoz, onnan pedig szinte egyenesen a vérvételi szobába szólították, tehát érkezéstől távozásig összességen nagyjából 20 percet töltöttek a Rendelőintézetben. A tumultus oka pedig az volt, hogy a betegek döntő többsége időpont nélkül jött, ez pedig kevéssé kiszámítható és hosszas várakozással járhat, hiszen az automatizált behívó rendszer az időpontra érkezőket részesíti előnyben.

Tehát az időpontkérés a kulcsa mindennek?

Az előjegyzés rendszert visz a laboratórium napi működésébe, a páciensek számára pedig egy tervezhető folyamattá válik. De van itt még egy fontos információ, amelyet szintén a kimutatásaink bizonyítottak. A Szent Margit Rendelőintézetnek is, mint minden egészségügyi intézménynek van egy területi illetékessége. Az elmúlt évben a területi illetékességünkön kívüli ellátottak száma alulról súrolta a 20%-ot, ami azt jelenti, hogy például egy előjegyzési rendszerben majdnem minden ötödik helyet olyan páciens foglalt el, akit nem lett volna kötelességünk ellátni. A laboratórium kapacitását tehát növelni fogjuk azáltal, hogy a jövőben csak azokat a pácienseket tudjuk fogadni, akik III. kerületi állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek és/vagy III. kerületi családorvosuktól hoznak beutalót.

Ezek szerint a laboratóriumban racionalizált és kiszámítható működést terveznek?

Pontosan erre törekszünk, ezért 2019. április 1-jétől csak Óbuda-Békásmegyer lakosságát szolgálja ki a Szent Margit Rendelőintézet laboratóriuma, valamint előjegyzés kötelessé tesszük a vérvételeket és mintaadásokat.

Időpontot ráadásul nem Rendelőintézetünk telefonszámain kérhetnek, hanem a kifejezetten laborelőjegyzéssel foglalkozó call centerünkön keresztül, amely a +36 21 383 2229-es (nem emelt díjas, helyi tarifával hívható) telefonszámonérhető el. A call centeres munkatársakat is folyamatosan teszteljük próbahívásokkal és eddig minden esetben 1-2 munkanapon belül kaptak időpontot a próbahívók. Arra buzdítok mindenkit, hogy már március folyamán is bátran kérjenek időpontot, így tervezhetőbb, kiszámíthatóbbá és gördülékenyebbé téve az ügymenetet.

További híreink

Gyermek szakrendelésekkel bővült a Szent Margit Rendelőintézet tevékenysége
2024. 01. 11.
Gyermek szakrendelésekkel bővült a Szent Margit Rendelőintézet tevékenysége
Bővebben »
REGISZTRÁLJON ÖN IS ONLINE ELŐJEGYZÉSI RENDSZERÜNKBE!
2023. 02. 04.
REGISZTRÁLJON ÖN IS ONLINE ELŐJEGYZÉSI RENDSZERÜNKBE!
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2024 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover
Akadálymentes
Szöveg növelése
Szöveg csökkentése
Szürkeárnyalatos
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Linkek aláhúzása
Olvashatóbb betűtípus
Visszaállítás

TÁJÉKOZTATÓ RÖNTGEN

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy a Vörösvári úti szakrendelőben a röntgen műszaki okok miatt csökkentett kapacitással működik, átmenetileg csak a szakrendelések által küldött betegeket tudjuk ellátni. Háziorvosi beutalóval kizárólag a Csobánka téren fogadjuk pácienseinket, valamint mellkas röntgent is ott tudunk készíteni.

Megértésüket köszönjük!