Akadálymentes
Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
COVID-19 szűrés
Kapcsolat
FőoldalÁltalános Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról

Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról

2020. 12. 11.

2020. július 1-jén hatályba lépett a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény

Tájékoztatás TAJ-kártyával kapcsolatos változásokról

Tisztelt Pácienseink!

Felhívjuk figyelmüket, hogy 2020. július 1-jén hatályba lépett a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény, melynek értelmében a magánszemélyeknek már nem lesz lehetősége az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék utólagos befizetésével a jogviszony utólagos/visszamenőleges rendezésére, vagyis a betegeknek, ha ebben az időszakban látják el őket, ki kell fizetniük a szolgáltatás díját. Az elmaradt egészségügyi szolgáltatási járulék, adók módjára behajtandó köztartozásnak, azaz az adóhatóság által végrehajtható tartozásnak minősül.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a járuléktartozás mértékéről havonta értesítést küld a járuléktartozással rendelkezők részére. Abban az esetben, ha a magánszemély járulék tartozása eléri a három havi mértéket, a NAV jelzése alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő érvényteleníti a TAJ számot. Ez azt jelenti, hogy három havi járuléktartozás felhalmozása esetén nem lesznek jogosultak az egészségügyi ellátásokat térítésmentesen igénybe venni.

Sürgősségi eljárás

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy sürgősségi ellátás esetén, továbbra is érvényesül azon alapelv, hogy a sürgősségi ellátás minden állampolgárnak jár. Természetesen a sürgős szükség miatti ellátásokat – ahogyan eddig - a jogviszony előzetes vizsgálata nélkül is nyújtja a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató, az ellátások nem tagadhatóak meg a jogviszony rendezetlensége/érvénytelensége okán. Ugyanakkor az ellátás díját – a későbbiekben kihirdetésre kerülő egységes díjszabályzat alapján – a betegnek meg kell térítenie.

A jogviszony rendezésére vonatkozó eljárás menetéről a következő linkre kattintva tájékozódhat: http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/ellatasra_jogosultsag_igazolasa/jogviszony_rendezesi_eljaras

Kérjük, legyenek fokozott figyelemmel az egészségbiztosítási szolgáltatási járulék folyamatos teljesítésére.

Szent Margit Rendelőintézet

További híreink

Az Egészségfejlesztési Iroda eddigi eredményei
Az Egészségfejlesztési Iroda eddigi eredményei
2021. 01. 19.
Az Egészségfejlesztési Iroda eddigi eredményei
Bővebben »
Kiváló szakemberrel bővült a fül-orr-gégészet csapata
Kiváló szakemberrel bővült a fül-orr-gégészet csapata
2020. 12. 11.
Kiváló szakemberrel bővült a fül-orr-gégészet csapata
Bővebben »
Szent Margit Rendelőintézet © 2021 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover

Tájékoztatás telefonközpont-rendszer átállásról

Tisztelt Pácienseink!

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy 2021. január 18-tól a Szent Margit Rendelőintézet új telefonközpont-rendszere fogadja hívásukat.

 

A jövőben előjegyzési telefonszámainkon nem fognak foglalt jelzést hallani, hiszen amint egy betegirányító munkatársunk vonala felszabadul, azonnal a soron következő várakozó hívást kapcsoljuk neki. 

 

Központi telefonszámaink:

+36 1 388 9180 és + 36 1 454 7500

 

Kérjük, mielőtt bármely egységünket vagy szakrendelésünket tárcsázza, tájékozódjon annak elérhetőségéről itt, a weboldalunkon.

 

Együttműködésüket köszönjük!
Szent Margit Rendelőintézet