Téli ünnepeink megédesitője: a méz
2020. 12. 11.
A méz legnagyobb mennyiségben körülbelül 80%-ban szénhidrátokat tartalmaz főképp glükóz és fruktóz formájában, de kisebb mennyiségben szacharóz is található benne. Víztartalma 16-20 % között mozog. A víztartalom jelentősen befolyásolja az eltarthatóságot és a minőséget.
Miért jó mézet fogyasztani?
- A mézben többféle cukor is megtalálható, ezáltal folyamatos energiát biztosít a szervezet számára.
- Pozitív hatást fejthet ki vashiányos betegségekben (C-vitamin tartalma miatt).
- Ásványi anyagok pótlására is alkalmas lehet a méz.
- A mézben található savak hozzájárulnak a bél savas környezetének fenntartásához.
- Antioxidáns tartalmával fogva gátolja a zsírsavak és koleszterin oxidációját, ezáltal véd az érelmeszesedés ellen.
- Nyugtató, lazító hatását a benne lévő magnézium és B-vitaminok váltják ki.
Kinek nem ajánlott a mézfogyasztás?
- Egyes gastrointestinális betegségekben a méz fogyasztás nem ajánlott magas hangyasav tartalma miatt.
- A mézben ritkán előfordulhat a Clostridiun botulinum spórája, amely a botulizmus kiváltója. Ez főképp a csecsemőket veszélyezteti, mivel az ő bélflórájuk még nem alakult ki teljesen. Emiatt egyéves kor alatt tilos mézet adni a gyermekeknek!
- Túlsúlyosak, elhízottak esetében a méz helyett célszerűbb az energiamentes vagy csökkentett energiatartalmú édesítőszereket használni.
- Ellenjavalt a méz fogyasztása azoknak, akik allergiásak a méhcsípésre.
Mennyit érdemes fogyasztani?
37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról alapján:
- 1-14 éves korig napi 10-20 g
- 15 év felett napi 20-30 g az ajánlott mennyiség
- Célszerű kerülni a túlzott mértékű mézfogyasztást, hiszen 80 %-os cukortartalma, valamint körülbelül 340 kcal/100 g-os energiaértéke hozzájárulhat az elhízás kialakulásához.
- Kulcsszó a mértékletesség!