Pácienseknek
Szakrendelések
Események
Projektjeink (EFI)
Ügyeletek
Közérdekű adatok
Térítéses szolgáltatások
Kapcsolat
Főoldal Szakrendeléseink Laboratórium

Laboratórium

Területi ellátási kötelezettség: Budapest III. kerület, Üröm, Pilisborosjenő

 

T Á J É K O Z T A T Á S 

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy laboratóriumi vizsgálatot Rendelőintézetünk 10 éves kortól végez.

Időpont foglaláskor minden esetben a vizsgálni kívánt páciens adatait szükséges megadni. Abban az esetben, ha gyermek részére a szülő saját adataival foglal időpontot, az egészségügyi rendszer TAJ szám alapú működésében keveredés jelentkezik. Felhívjuk figyelmüket, hogy ebben az esetben Rendelőintézetünk nem tudja elvégezni a laboratóriumi vizsgálatot.

Tájékoztatjuk Önöket továbbá, hogy laboratóriumi vizsgálatainkra az alábbi módon kérhetnek időpontot:

  • TELEFONON - munkanapokon 8:00 - 16:00 óra között központi telefonszámainkon (+36 1 388 9180 és +36 1 454 7500)
  • ONLINE - weboldalunk nyitóoldaláról elérhető online előjegyzési rendszeren keresztül, amennyiben személyesen már regisztrált Rendelőintézetünkben

Terheléses cukorvizsgálatra továbbra is laboratóriumaink közvetlenül adnak időpontot, ennek részleteiről itt, az aloldalon, lentebb tájékozódhatnak. 

Általános laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban laboratóriumaink közvetlenül adnak információt munkanapokon 10:00 - 12:00 óra között (+36 1 388 9180/124 vagy +36 1 454 7500/286)

Együttműködésüket köszönjük!

 

A Szent Margit Rendelőintézet kizárólag a III. kerületi vagy illetékességi területen belüli állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező páciensek laborvizsgálatát tudja elvégezni. Laboratóriumunk munkatársai hétfőtől péntekig 6:30-tól 10:00-ig veszik le a vizsgálathoz szükséges vérmintákat.
 

A VÉRVÉTEL RENDJE:

Helyszín: Rendelési idő:
Vörösvári úti szakrendelő: 06.30 – 10.00 között csak az időponttal rendelkező betegeket tudjuk fogadni
Csobánka téri szakrendelő: 06.30- 10.00 között csak az időponttal rendelkező betegeket tudjuk fogadni

Mintaleadás
Laboratóriumunk a családorvos vagy szakorvos kérésére számos mintát fogad be és dolgoz fel (pl. vizelet, széklet, torok- és orrváladék, sebváladék, stb.) A minták leadására - amennyiben vérvételre nincsen szükség - időpontfoglalás nélkül is van lehetőség a vérvétel ideje alatt (6:30 - 10:00). Ebben az esetben a laboratórium előtt kihelyezett automatán a "mintaleadás"-t kell választani és megkapja sorszámát.

Ezen túlmenően pedig az alábbi időpontokban, szintén időpont nélkül fogadjuk be a hozott mintát: 

Vörösvári út:
Hétfő - péntek: 10:30, 11:00, 11:30

Csobánka tér:
Hétfő - csütörtök: 10:30, 11:00, 11:30
Péntek: 10:30, 11:00

 

Vérvétel menete:

  • Laboratóriumunkban automata betegirányítási rendszer működik, ezért kérjük, hogy előjegyzett időpontjához legalább 10 perccel korábban érkezzen a vizsgálatra.
  • Épületünk II. emeletén, a betegfelvételi pult és a vérvételi helyiség között keresse meg a hívószám kiadó automatát. Az automata kérni fogja 9 jegyű TAJ-számát, ezért kérjük, TAJ-kártyáját időben készítse elő.
  • A laboratóriumi vizsgálatokat a betegfelvételi pultnál dolgozó munkatársaink rögzítik rendszerünkbe, hívószáma tehát elsőként a betegfelvételi pult fölött található kijelzőn jelenik meg. Kérjük, a gyors adatfelvétel érdekében – akár felnőtt, akár kiskorú – készítse elő:
    • beutalóját,
    • TAJ-kártyáját,
    • személyi igazolványát és
    • lakcímkártyáját.
  • A betegfelvételt követően a vérvételi helyiség fölött található kijelzőn fog megjelenni hívószáma és kollégáink leveszik a szükséges mintát.
  • Javasoljuk, hogy a vérvételt követően a váróban foglaljon helyet 1-2 percre.

Laboratóriumi vizsgálattal kapcsolatos fontos tudnivalók

  • a beutalón szerepelni kell a beküldő orvos körpecsétjének, a kilencjegyű ágazati kódjának, illetve az aláírásának
  • feltétlenül szükséges feltüntetni a beutalón a kért vizsgálatokat, mert kizárólag azokat áll módunkban elvégezni
  • egyes vizsgálatok pl. sportorvosi, üzem-egészségügyi, 18 év feletti tanulók, iskolaorvos által előírt vizsgálatainak elvégzése térítésköteles
  • amennyiben NEAK által nem támogatott vizsgálatra van szüksége, térítéses szolgáltatásainkról ITT talál információt.   
  • A terheléses vércukor vizsgálat elvégzéséhez is előjegyzés szükséges, amelyet  személyesen adnak a laboratóriumban vagy telefonon (csak terheléses vércukor vizsgálatra). A vizsgálatról bővebben lejjebb olvashat.
    Kérjük, lehetőség szerint telefonon munkanapokon 12:00 - 14:00 között kérjen időpontot!

  • Vörösvári út: +36 1 388 9180/124-es mellék

  • Csobánka tér+36 1 454 7500/286-os mellék 

 

Terheléses vércukorvizsgálat -  OGTT (orális glükóz tolerancia teszt)

A terheléses vércukorvizsgálat a cukorbetegség, az azt megelőző állapotok (csökkent glükóztolerancia, inzulinrezisztencia) és a terhességi cukorbetegség szűrésére szolgál.

A várandósság II. trimeszterében a 24-28. hét között végezzük. Amennyiben az orvosa előrehozott vizsgálatot kér, külön beutaló szükséges (a várandós kiskönyv nem megfelelő).

Felkészülés a vizsgálatra

A Magyar Diabétesz Társaság ajánlása a cukorterhelés előtt a következő: 

  • A vizsgálat napján reggel éhgyomorra kell érkezni, előzetes – minimum 10- 12órán keresztüli – koplalást követően.
  • Kávé, tea, gyümölcslé, tej nem fogyasztható, csakis kizárólag szénsavmentes víz.
  • A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges.
  • A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.

A vizsgálat menete

1.  A vizsgálat napján a II. emeleti laboratóriumi betegfelvételi pultnál szíveskedjen jelentkezni, sorszámot nem kell húznia.

2. Kérjük készítse elő:

  • beutalóját vagy várandós kiskönyvét (orvos által aláírt, lepecsételt)
  • TAJ-kártyáját, személyi igazolványát és lakcímkártyáját

A teszt elvégzéséhez szükséges – előzetesen gyógyszertárban megvásárolt - 75 g glukózt kérjük hozza magával! A csomagolást ne bontsa ki, ne keverje ki az oldatot!

A betegfelvételi pultnál való adminisztrációt követően a vérvételi helyiségben jelentkezik. A vizsgálatot megelőzi egy ujjbegyes éhgyomri vércukor ellenőrzés, melyet vérvételi asszisztens munkatársaink végeznek el. Ha a mért eredmény 7.0mmol/l feletti, a terhelés nem végezhető el. Amennyiben az ujjbegyes vércukorellenőrzés megfelelő, a 0. perces vénás vérvételt követően vérvételi asszisztenseink által elkészített  glukozoldatot ( 250-300 ml vízben feloldva) a páciensnek kell elfogyasztania 5 percen belül. A glukózoldat elfogyasztását követően az orvos által meghatározott  időközönként ismétlik a vénás vérvételt.

A teszt kivitelezése kb. 2 órát vesz igénybe, mely alatt enni, inni, dohányozni, a laboratórium területét elhagyni nem szabad. A fizikai aktivitást is kerülni kell.

A vizsgálat alatt szédülés, émelygés, hányinger, esetleg is hányás is előfordulhat. Kérjük, ezekről minden esetben tájékoztassa a vérvevő asszisztenst!

 

Leletkiadás
Laboratóriumi leletét EESZT-n keresztül, személyesen, e-mailben, háziorvosánál vagy a beküldő szakrendelésen kaphatja meg.

EESZT-n keresztül
Az EESZT Lakossági Portál felületén (https://eeszt.gov.hu) Ügyfélkapus bejelentkezést követően bármikor megtekintheti az egészségügyi ellátás során keletkezett EESZT-be továbbított információkat, így laboratóriumi leletét is. 
Személyesen
A leletkiadás helye független a vizsgálat helyétől (kivételt képez ez alól a vércsoport meghatározás és a tenyésztési eredmények), vagyis a Vörösvári úton végzett vizsgálatok eredményei átvehetők a Csobánka téri rendelőben is, és viszont.

Napok: Rendelési idő:
VÖRÖSVÁRI ÚT: HÉTFŐTŐL – PÉNTEKIG: 11.30 – 20.00 (11:30 – 14:00 között a II. emeleti Laboratóriumban, 14:00 – 20:00 között a Rendelőintézet földszintjén található Betegfelvételi pultjánál )
CSOBÁNKA TÉR: HÉTFŐTŐL – PÉNTEKIG: 11:30 – 14:00 (a II. emeleti Laboratóriumban, 14:00 – 20:00 között a Vörösvári úti szakrendelő földszintjén található Betegfelvételi pultjánál)

E-mailben
Ha először jár Rendelőintézetünk Laboratóriumában és kitölti az online leletküldésre vonatkozó beleegyező nyilatkozatot, akkor rendszerünk rögzíti az e-mail címét, azonban a vonatkozó adatvédelmi előírásoknak megfelelően, minden alkalommal, szóban jeleznie kell, hogy az adott e-mail cím érvényes és arra küldhető az eredmény.

Háziorvosnál
Amennyiben háziorvosa küldte laboratóriumi vizsgálatra vagy a háziorvosnál történt a vérvétel, leletét a háziorvosi rendelőben is elkérheti.

Szakrendeléseken
Amennyiben a Szent Margit Rendelőintézet szakorvosai küldték laboratóriumi vizsgálatra, leletét a szakrendelésen is elkérheti. Kivételt képeznek ez alól a mikrobiológiai (tenyésztés) és vércsoport meghatározás vizsgálatok eredményei, melyek csak a Laboratóriumban, személyesen vehetők át.

Veszélyes hulladékgyűjtés - háztartásokban keletkező tűk és fecskendők leadás

A Szent Margit Rendelőintézet telephelyein, a Vörösvári úton és a Csobánka téren a laboratóriumi szakrendeléseken hétköznapokon 06.30-14.00 óra között  lehetőséget biztosítunk a lakosságnál képződő, hulladékká vált injekciós tűk, injekciós fecskendők, tűvel ellátott injekciós fecskendők és infúziós szerelékek biztonságos összegyűjtésére és leadására. Kérjük, hogy környezetük biztonsága érdekében használják ki a veszélyes hulladék összegyűjtésére kínált lehetőséget. 

 

Szent Margit Rendelőintézet © 2024 - Minden jog fenntartva
ikon helyzet hoverikon telefon hover
Akadálymentes
Szöveg növelése
Szöveg csökkentése
Szürkeárnyalatos
Magas kontraszt
Negatív kontraszt
Világos háttér
Linkek aláhúzása
Olvashatóbb betűtípus
Visszaállítás

TÁJÉKOZTATÓ RÖNTGEN

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy a Vörösvári úti szakrendelőben a röntgen műszaki okok miatt csökkentett kapacitással működik, átmenetileg csak a szakrendelések által küldött betegeket tudjuk ellátni. Háziorvosi beutalóval kizárólag a Csobánka téren fogadjuk pácienseinket, valamint mellkas röntgent is ott tudunk készíteni.

Megértésüket köszönjük!