A Szent Margit Rendelőintézet és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a betegségmegelőzés fontosságát hirdetve idén is megrendezi a tavaly nagy sikerrel indított Egészségkörút Óbudán programsorozatot.

2014-ben több mint 3000 érdeklődő vett részt a Szent Margit Rendelőintézet szűrőprogramjain a kerület számos különböző pontján. Idén is az a célunk, hogy az egészségük megőrzésének lehetőségét minél közelebb vigyük az emberekhez, ezért a következő hónapokban hét helyszínen, összesen nyolc alkalommal várják az érdeklődőket szűrővizsgálatokkal a városrész szakorvosi rendelőintézetének munkatársai.


Az Egészségkörút Óbudán eseményei 2015-ben:

2015. február 14. – Betegek Világnapja – Vörösvári úti szakrendelő
(a program részleteiért kattintson a linkre!)

2015. március 14. – „Nem csak nőknek!” – Békásmegyeri Közösségi Ház
2015. május 2. – Egészségkörút Óbuda Napján – Fő tér
2015. május 16. – Csillaghegyi Egészségnap – Csillaghegyi Közösségi Ház
2015. május 30. – Kaszásdűlői Egészségnap – 3K
2015. május 31. – Egészségkörút a Nemzetiségi és Civil Napon – Békásmegyeri Közösségi Ház
2015. június 19. – Egészségkörút a Nyugdíjas vizes sportnapon – Csillaghegyi stand
2015. október 17. – Békásmegyeri Egészségnap – Csobánka téri szakrendelő
A 2014-es statisztikák azt mutatják, hogy a szűrőprogramokon jellemzően az idősebb korosztály képviselteti magát, a résztvevők átlagéletkora valamivel 60 év felett van. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy a fiatal felnőtteket is bevonjuk a betegségmegelőző programokba, hiszen a minél korábbi stádiumban diagnosztizált és kezelt betegségek nagyobb eséllyel gyógyulnak meg.
Az Egészségkörút Óbudán sorozat 2015-ös programjait ennek megfelelően úgy állítottuk össze, hogy az vonzó legyen minden korosztály számára. A Szent Margit Rendelőintézet megszokott szűrővizsgálatai mellett olyan vizsgálatokat is tervezünk, amelyek eddig nem, vagy csak ritkán voltak elérhetőek ingyenes lakossági szűrőprogramokon. Ilyen például a nőgyógyászati rákszűrés vagy az ultrahang-vizsgálatok.
A korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetünk az ismeretterjesztésre, az egészséges életmód fontosságának népszerűsítésére: terveink szerint a jövő évi sorozatban új előadás-témák és új előadók, illetve tanácsadások lesznek fogyókúra és az ezzel kapcsolatos tévhitek, egészséges táplálkozás és diéták, különféle allergiák és asthma, napozás és fényvédelem, stb. témákban. Továbbra is számítunk a jelenlegi és esetleges új partnereink közreműködésére (Magyar Vöröskereszt, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Védőnői Szolgálat ÁNTSZ fővárosi és kerületi szervezete, Szent Margit Kórház, Gézengúz Alapítvány, stb.) annak érdekében, hogy az Egészségkörút Óbudán sorozat programjai még színesebbek legyenek.
Jövőre is folytatjuk az idén kiemelkedő sikert aratott nyereményjátékot, melynek keretében 2015-ben is olyan ajándékokat sorsolunk majd ki a szűréseken résztvevők között, amelyek segítenek az egészségük megőrzésében (pl. kerékpár). 2015-ben is az Egészségkörút arca és nagykövete lesz Barabás Éva műsorvezető, aki hiteles képviselője és elkötelezett híve a betegségmegelőzésnek.